Skippa bilen!

Välkommen till det bilfria livet på nya Haningeterrassen. 

Bara en trappa från bio, butiker och bussar.  

”Egen bil måste man ha”, säger vissa. ”Inte alls”, säger vi. Inte när man bor en gångbro bort från pendeltåget och en trappa upp från Haninges mest centrala bussterminal.

Nya Haningeterrassen växer fram till en pulserande stadsdel där egen bil knappast behövs. Här planerar vi för allt du behöver, precis utanför dörren: butiker, caféer, restauranger, biograf, mataffär och specialistsjukhus. Dessutom finns både city och skärgård på nära håll samt spegelblanka Rudasjön strax intill.

Vill du åka till city tar du pendeln och är framme på 27 minuter. Längtar du ut i skärgården tar du buss 839 raka vägen till Dalarö brygga – och därifrån kan du sedan puttra vidare med skärgårdsbåt ut bland kobbar och skär. 

Måste man ha bil för att storhandla?

Nix. Strax intill den stora bussterminalen planerar vi en stor matbutik. Fyll kassarna till bredden och ta hissen hem. 

Bussen går om 2 minuter! Lugn, du hinner.  

Strax före avgång kan du knyta skosnörena och lämna hemmet. Det går nämligen på nolltid att ta sig från Haningeterrassen till bussterminalen, en trappa ner. Härifrån går varje dag 14 busslinjer mot city, skärgården och grannkommunerna. Den nya terminalen blir välkomnande, lättorienterad och ljus med caféer, gym och butiker i anslutning till vänthallen. På så sätt skapas en trygg och levande stadsdel dygnet runt, året om. 

Bilvägen går sällan som på räls.

Morgonrusning på Nynäsvägen, nej tack. Det finns bättre sätt att börja sin dag på. Bara en gångbro bort från Haningeterrassen ligger pendeltågsperrongen Handen. Hoppar du på ett tåg mot Stockholms central är du framme på bara 27 minuter. Och då har du dessutom hunnit läsa alla delar i morgontidningen, till skillnad från de arga bilisterna i bilkön. 

Hellre pling pling än tut tut. 

Vi vill utveckla Haningterrassen till en stadsdel där det är enkelt att leva ett bilfritt liv. Därför har vi gjort områdets första etapp Brf. Blicken till ett pilotprojekt för ”inno­vativ parkering”. Syftet är att minska behovet av p-platser och det gör vi genom att till exempel erbjuda utlåning av lådcyklar samt en gemensam bilpool, för dig som vill ha tillgång till bil men inte använder den så ofta.

Vad innebär ”innovativ parkering”?

 • Utlåning av lådcyklar
 • Bilpool
 • Extra synliga cykelrum i gatuplan
 • En skärm i entrén på Brf. Blicken som visar tåg- och busstider gör det enkelt att välja kollektiva färdmedel istället för bilen

Haninge på två hjul. 

Det är billigt, miljövänligt och kul – dessutom är det bra för flåset. Att cykla är kort och gott en hit. För att uppmuntra fler att välja cykeln framför bilen satsar vi på många cykelparkeringar och stora, tillgängliga cykelrum. Dessutom lånar vi ut lådcyklar. Vad sägs om att packa ungarna, några badkläder och susa ner till Rudasjön för ett kvällsdopp? Vid sjön finns även en omtyckt mountainbikebana för de cyklister som gillar fart och fläkt. 

Haninge till fots. 

På Haningeterrassen är det promenadavstånd till den planerade bion, butikerna, bussarna och pendeln. Vill du sträcka på benen finns vackra vandringsleder och motionsspår med storslagen natur och mycket att upptäcka: blåbärsris, branta berg, sandstrand, blomsterängar och spännande fornborgar. Vid sjöns östra kant planeras en strandpromenad som gör det möjligt att vandra runt vattnet och vidare ut i reservatet.

Bättre tillsammans än ego.   

Att dela bil med dina grannar är ett smart sätt att spara på både miljöns och plånbokens resurser. Du har tillgång till bil när du behöver den men slipper leta parkering, byta däck, lämna på service, fylla på spolarvätska, betala reparationer, fixa försäkring, polera lacken... Tanken är att du bokar bilen på nätet och sen enkelt och bekvämt hämtar den direkt i garaget. 

Fördelar med bilpool:

 • Tillgång till en ny, miljöklassad, trafiksäker och välutrustad bil
 • Kostnadseffektivt, om du kör sällan
 • Klimatsmart, mindre utsläpp eftersom fler delar bil
 • Inga plötsliga utgifter för reparation och service
 • Inget underhåll
 • Slipp leta parkeringsplats och betala p-avgift
 • Färre bilar på vägarna, vilket kan leda till färre olyckor
 • Minskat behov av parkeringar skapar utrymme för grönytor

Det bilfria livet har börjat. Nu kör vi!

När Haningeterrassen är färdigbyggd 2024 finns här 600 nya bostäder och en mängd nya företag. Om alla de kör runt i egen bil blir det minst sagt trångt och dessutom inte vidare snällt mot miljön. Därför uppmuntrar vi alla att skippa bilen. Det är enkelt, tack vare att bussterminalen ligger en trappa ner och pendeltåget en gångbro bort. För att göra det ännu enklare erbjuder vi alternativa mobilitetslösningar som lådcyklar och bilpool. Trevlig resa.

Kontakt

Anmäl intresse för Riksbyggens bostäder i Haningeterrassen. Dina uppgifter lagras i Riksbyggens kunddatabas och Riksbyggen kontaktar dig inför respektive etappstart. För övriga frågor och ärenden hänvisas till respektive samarbetspartner. 

Anmäl intresse